Hernia

Rond het begrip ‘ hernia’ bestaat nogal wat verwarring. Veel mensen weten niet wat een hernia is. De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 thoracale wervels en 5 lendenwervels. Tussen elke wervel zit een soort kussen/donut dat schokken absorbeert en beweging in de wervelkolom mogelijk maakt. Dit kussen/donut noemen wij een tussenwervelschijf.

 

Zoals een donut heeft de tussenwervelschijf iets vloeibaars binnenin, dat het soepel en bewegelijk houdt. Als hier te veel druk op komt over lange tijd of abrupt dan kan het zijn dat deze vloeistof gaat uitstulpen. Wanneer dit gebeurd kan het zo ver gaan uitsteken dat het een zenuw beknelt.

Hernia’s kunnen in elk deel van de ruggenwervel ontwikkelen maar voornamelijk in de nek en onderrug.

Hernia’s zijn meestal goed te behandelen door onze chiropractoren zonder dat een operatie noodzakelijk is. 

MAAK EEN AFSPRAAK

Hernia herkennen

Symptomen

Er zijn meerdere symptomen met een hernia maar ze hoeven niet allemaal aanwezig te zijn. De symptomen kunnen erg verschillen tussen individuen.

Pijn

Pijn is in de meeste gevallen wel aanwezig door de verkramping van spieren in de ruggenwervelkolom om het gebied met de hernia te stabiliseren. Door die verkramping kan ook uitstraling ontstaan.

Krachtverlies

Als een zenuw zodanig bekneld raakt dan is er een kans dat zenuwsignalen niet of minder doorkomen. Dit resulteert in krachtverlies, gevoelloosheid of beiden.

Verminderde peesreflexen

Pijn met niezen en/of hoesten

Meest voorkomende oorzaken

Oorzaken zijn niet altijd te achterhalen. Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 mensen een hernia hebben zonder ooit klachten te hebben gehad. Hierdoor is het erg belangrijk om goed uit te zoeken of uw klachten ook echt door een hernia komen of dat er een andere oorzaak is van uw klachten.

Vertillen

Genetisch bepaald

Een aangeboren ( genetisch bepaalde ) zwakte van de tussenwervelschijf weefsels.

Belastende houding

Lange tijden voorover staan of leunen.

Fysieke arbeid

Zwaar lichamelijk werk.

Ongeval

Laat u direct behandelen in Eindhoven of Valkenswaard. 

Behandeling van de hernia

De chiropractor zal eerst een aantal vragen stellen over uw klachten, algehele gezondheid maar ook naar eventuele andere klachten.

Als er een mogelijke hernia is dan voert de chiropractor neurologische testen uit om te achterhalen hoe hevig de beknelling is en om welke zenuw het gaat. Dit kunnen we achterhalen door gevoels- en spierfunctietesten te doen aangezien elke zenuw een eigen taak heeft. Mocht er aanzienlijk krachtverlies zijn en/of gevoelsverlies dan is verder diagnostisch onderzoek, in overleg met huisarts en/of neuroloog raadzaam.

 

Hernia’s zijn meestal goed te behandelen door de chiropractor, zonder dat een operatie nodig is. De chiropractor heeft verschillende behandeltechnieken, gebaseerd op je klachten, om de ruimte van de tussenwervelschijven te vergroten en daardoor de druk te verminderen en de wervelkolom beweeglijk te maken en houden. Dit doet de chiropractor met behulp van correcties en verschillende drukpunten.

 

Mocht de hernia ernstig zijn dan zullen we u verwijzen naar de huisarts voor verder onderzoek en eventueel een operatie. Na de operatie kan pijn nog wel altijd aanwezig zijn. Ook hierbij kunnen wij goed helpen. Naast de behandeling zullen wij ook advies geven over houding, voeding en het voorkomen van soortgelijke problemen in de toekomst.

MAAK EEN AFSPRAAK

Wat onze patiënten over ons zeggen:

Ontmoet het team

D.C. STAS

Senior Chiropractor
Specialisme: Y-strap, CFR en acute problematiek

D.C. OXENVAD

Associate Chiropractor
Specialisme: Baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, neurologische problematiek en dry needling

D.C. DUYTS

Associate Chiropractic
Specialisme: Sportblessures en extremiteiten zoals knie-, schouder- en kaakproblematiek

D.C. DE VREEDE

Associate Chiropractic

MERLE

Practice Manager

DINA

Chiropractic Assistant

ELISA

Chiropractic Assistant

Ja, ik wil een afspraak:

× Chat via Whatsapp