Hoe krijg je een meloen door het oog van een naald?

Wij mensen hebben een goed ontwikkeld stel hersenen. Onze hersenen zijn complexer dan welk zoogdier dan ook. Doordat onze hersenen zo complex zijn, hebben we bepaalde vaardigheden die dieren niet in die mate hebben. Denk hierbij aan gesproken taal en de sociale interactie, alsmede plannen op korte en lange termijn. Deze complexheid heeft ook zijn nadelen: onze hersenen zijn per kilo lichaamsgewicht een stuk groter dan die van de meeste zoogdieren. Dit veroorzaakt een dilemma:

Doordat wij mensen rechtop lopen, hebben wij een kleinere opening in ons bekken dan bijvoorbeeld apen of dieren die op vier poten lopen. Maar toch hebben we heel grote en complexe hersenen die bij de geboorte door die opening moeten. Hoe heeft moeder natuur dit nu eigenlijk opgelost?

De meeste dieren worden redelijk ontwikkeld geboren. Ze kunnen vaak bijvoorbeeld na korte tijd al staan. Om onze baby’s dezelfde mate van ontwikkeling te geven, zouden ze 12 maanden in de buik van de moeder groeien ipv 9; maar onze hersenen ontwikkelen zich in de baarmoeder al zo snel, dat ze heel veel vragen van de placenta en deze calcificeert aan het eind van het derde trimester. Dit betekent dat de baby dan wel geboren moèt worden. Nu wordt de baby dus eigenlijk prematuur geboren en moet de ontwikkeling die zich normaliter in de baarmoeder af zou spelen voortgezet buiten de baarmoeder.

Dit is tegelijk de oplossing voor het dilemma: doordat de hersenen bij 9 maanden een stuk kleiner zijn dan bij 12 maanden, past het kind over het algemeen gesproken nog nèt door het bekken van de moeder. Dus wil je een meloen door het oog van een naald krijgen, probeer het eens met een pit, wellicht lukt het!

In ons volgende artikel lees je wat het betekent dat onze baby’s het vierde trimester buiten de baarmoeder
moeten doormaken.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

× Chat via Whatsapp