Pasgeborene of tijdreiziger?

In de vorige column las je dat onze baby’s erg onderontwikkeld worden geboren. Dat ze geen 12, maar maar 9 maanden tijd hebben om in de moeder tot rijping te komen, zodat de hersenen van de baby nog door de bekken van de moeder passen. Het kind en dus met name de hersenen worden dus erg onderontwikkeld ter wereld gebracht. Dit heeft natuurlijk ook weer consequenties voor het vierde trimester, zoals de eerste drie maanden na de geboorte ook wel worden genoemd.

Want wat we in onze westerse wereld doen als de baby eenmaal geboren is en wat de baby (wat eigenlijk nog maar een foetus is) van ons verwacht, zijn vaak heel verschillende dingen. Onze pasgeborenen zijn als het ware tijdreizigers die ineens in een heel ander tijdperk zijn aangekomen waar alles totaal anders is dan ze verwachten en ook nodig hebben.

We leggen onze pasgeborenen in een mooi wiegje en voeden ze elke paar uur. We zijn er trots op wanneer onze baby’s de hele nacht doorslapen. Maar is dat wel de beste manier om onze kinderen te helpen zich goed en volledig te ontwikkelen?

We weten allemaal dat we ontwikkelen door blootgesteld te worden aan prikkels. Als je een kind nooit licht zou laten zien, zou het voor altijd blind zijn, als je het nooit laat horen zou het voor altijd doof zijn, en als je ze nooit zou laten bewegen, zouden ze nooit leren lopen.

Dus het blootstellen aan prikkels is essentieel voor de ontwikkeling van onze baby’s. En daar hoort bij: het op en neer bewegen met de moeder om het evenwichtsorgaan te stimuleren en ontwikkelen; het ruiken, voelen en zien van alles wat de moeder ruikt, voelt en ziet om de zintuigen te ontwikkelen; het nauwe (huid op huid) contact waardoor de baby zijn/haar lichaam leert voelen en herkennen; het constant toegang hebben tot voeding om de groei en de hersenen optimaal te ondersteunen; en misschien nog wel het belangrijkste: de liefde van de moeder om ook aan de emotionele behoeften van een kind te voldoen.

Voor de moeder kan dit pittig zijn; vooral omdat de westerse maatschappij anders is ingericht. Toch wil ik een pleidooi schrijven voor onze pasgeboren baby’s, zodat deze tijdreizigers zich welkom voelen en uiteindelijk zullen bloeien op deze aarde.

In volgende columns kunt u lezen hoe u de hersenontwikkeling en daarmee ook de fysieke ontwikkeling van uw kind kunt optimaliseren.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

× Chat via Whatsapp